Column,  Personal

There’s something ‘bout that work

‘Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt,’ hoor je tegenwoordig vaak bij influencers, maar ook als je met diverse anderen mensen praat die een beroep volgen wat dicht bij hun hart ligt. Diezelfde mensen adviseren je ook op een soort gelijk pad te volgen. Maak van je hobby je beroep. Echter wilde ik in dit verhaal vertellen waarom ik juist van dit pad ben afgestapt.

Op 11-jarige leeftijd begon ik met paardrijden, op 14-jarige leeftijd kreeg ik mijn eigen paard Fancer en op 16-jarige leeftijd mocht ik van het vmbo naar het mbo. Mijn keuze was gevallen op het Clusius College in Alkmaar waar ik Paardenhouderij zou gaan volgen. Vanaf mijn 11 was ik dus al begonnen met het bewandelen van de maak-van-je-hobby-je-beroep pad. Eenmaal op de school kwam ik in aanraking met aspecten van het vak waar ik niets over wilde weten of wilde doen. Ik reed western, en moest dressuur onderdelen leren. Ik moest in één uur tijd vier stallen kunnen uitmesten. Ik moest vegen. Heel veel vegen. Eerlijk gezegd had ik iets minder goed vooruit gekeken en maakte de beslissing puur in het moment. Paarden waren mijn hobby dus een beroep in de paarden leek een logische stap. Dat was het echter niet en ik stopte met de opleiding. Een halfjaar daarna startte ik, door het participeren aan een heroriëntatieproject, met de opleiding Mediaproductie Management die ik binnen tweeënhalf jaar afrondde.

Wat doe ik nu? En hoe ben ik erop gekomen? Even terug naar ongeveer vijf jaar geleden. Ik deed twee tussen jaren nadat ik van het mbo (Mediaproductie Management) was afgestudeerd. Ik wilde wel doorstuderen, maar wist niet wat. Ik wilde deze tussen jaren gebruiken om goed na te denken, te sparen en mijzelf ondertussen wijzer maken met het volgen van cursussen. Tussen jaren zijn over het algemeen niet populair bij familie en vrienden. ‘Wat nou als ze nooit meer naar school gaat.‘ zijn vaak de zinnen die ik hoorde bij anderen. Gelukkig niet zo vaak bij mij. Mijn tussen jaren was ook nog het moment dat het oude studentenstelsel werd afgeschaft. Iemand zei ooit tegen mij toen ik vertelde dat ik een tweede tussenjaar nam: ‘maar dan krijg je geen studiefinanciering meer!‘ Studeren is geen goedkope investering, maar dat is wel wat het is. Een investering in jezelf. Ik verkoos namelijk een studie waar ik echt achter sta dan ‘gratis geld’. Ik deed uiteindelijk de cursus Scenario Schrijven. Dit sprak mij zo aan dat ik mij aanmeldde voor Script schrijven aan de Nederlandse Filmacademie. Helaas, ik werd afgewezen. Gelukkig bleef ik hier niet lang om treuren want ik verkreeg wel het inzicht dat ik iets met taal wilde doen. Zo kwam ik op de studie Communicatie. Vanuit mijn liefde voor boeken en muziek bedacht ik dat ik door middel van deze studie bij een uitgeverij of poppodium kon werken als marketing en communicatie manager. Met iets meer denkwerk startte ik de studie. Doordat ik het einddoel in mijn achterhoofd hield was ik meer gedreven in deze studie dan tijdens de Paardenhouderij opleiding. Ik zit op dit moment in mijn laatste jaar van de studie Communicatie en is het einddoel ondertussen veranderd. Wij blijven toch mensen die op de één op andere dag iets anders willen. Mede door specialisaties en stages ben ik met de ideeën uitgeverij en poppodia gaan spelen. Ik ging puur op ontdekkingstocht en voerde in principe real life testen uit, net als toen ik de cursus Scenario Schrijven ging doen. Mijn droombaan uiteindelijk is om creatieve strateeg te zijn bij een designbureau. Iemand die nadenkt hoe een ander merk zich visueel kan presenteren en communiceren. Denk aan huisstijlen en contactpunten.

Deze baan is iets wat ik niet als hobby zie, maar als interesse. Het maakt mijn ogen groot en trekt altijd mijn aandacht. Zoveel interesse dat ik zelfs vrijwillig in mijn vakantie een boek over branding zou lezen. Als ik al zo gedreven ben om dit vrijwillig te doen, ben ik gedreven genoeg om de nadelen van het vak te accepteren. Ik kies dus niet voor een beroep wat mijn hobby of passie is, maar in mijn interessegebied ligt en zeker ook één van mijn talenten is. Het kiezen van je hobby als beroep is dus fout? Nee. Als het dicht genoeg bij je hart ligt en je interesse hierin groot genoeg is, dan zijn die nadelen slechts bijzaak.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *