TravelsByLynn

Wat Château de Pierrefonds anders maakt dan andere kastelen

Eerder dit jaar had ik het al over een kasteel in Noord-Frankrijk die ik graag wilde bezoeken omdat één van mijn favoriete series Merlin hier is opgenomen. En afgelopen weekend was het zover. We stapten in de auto en reden naar het idyllische dorpje Pierrefonds. 

Kasteel Pierrefonds bevindt zich op een heuvel. Voordat je bij de ingang aankomt loop je eerst vanaf links gezien op de foto om het kasteel in. Je kunt dan goed zien hoe kolossaal het gebouw is. Dan kom je bij de ingang van het kasteel. Dat was direct een eerste herkenningspunt uit de serie Merlin omdat wij in zoveel scenes de acteurs te paard door de poorten hebben zien galopperen. Wat dit kasteel al heel anders maakt dan de kastelen die ik bezocht heb is de grootte en de stijl. In plaats van de bruine gesteente die je voornamelijk wel in Nederland ziet heeft dit kasteel een romantische uitstraling met het witte marmer en de vele details rondom de torens. De souvenirwinkel bevindt zich tegenover de ingang waar je tevens de entreekaarten kunt halen. Hier kun je tevens een audio tour halen. Folders in diverse talen met de geschiedenis kun je halen na de poort. Ik zal de geschiedenis achterwege laten om de magie van Merlin en de architectuur levend te houden. 

Maar waar staat het kasteel eigenlijk? Precies tussen de grens van België en Parijs bevindt het gelijknamig kasteel zich in Pierrefonds. Op zo’n 70 km van Parijs af is het een goede bestemming voor een weekendje weg. Wij hebben enkel één nacht in Pierrefonds doorgebracht en zijn zondag weer naar huis gereden. Op de heenweg pakte we de tolweg waar we 9 euro voor kwijt waren en duurde de rit ongeveer 4 uur. Op de terugweg gingen we binnendoor en waren we inclusief twee tussenstops voor lunch en ontbijt 7 uur onderweg. 

Nadat je de loopbrug bent gepasseerd kom je aan op dit prachtige plein. Het is meer open en er is zeker ook nagedacht over de details van het plein dan ik van andere kastelen gewend ben. Het plein kan zeker doorgaan als dat van een paleis. Het ongeloof straalde van ons gezicht af omdat dit plein, met de welbekende trap, ook een veel gebruikt decor was voor de scenes uit Merlin. Het voelde zo onwerkelijk om over het plein te lopen waar de acteurs magie maakte. Niet te zien op de foto maar aan de linkerkant stond nog een waterput.

Het detailwerk vind ik prachtig. Als je boven de ingang van de toren kijkt zie je dat zelfs de pilaren kleine kastelen hebben.

Iedere keer bij een herkenningspunt uit de serie Merlin een ‘giddy smile’ van mij. 

Een paar ruimtes hadden dan weer de standaard karakteristieken uitstraling van een kasteel. Oud behang en oude meubels. Wanneer je in de open haard ging staan kon je nog net door een klein gleufje de lucht zien. 

De prachtige ‘troonzaal’ zoals wij dit noemde omdat deze ruimte in de serie locatie was voor het ontvangen van de gasten. Op de verhoging stonden de troonstoelen met de prachtige beelden van vrouwen boven de open haard.

De kelder die vol stond met dit soort tombes. Een beetje creepy, maar wel heel indrukwekkend.

De kapel met prachtig glas in lood. 

Het enige beeld in de kapel, maar we werden er wel stil van. De romantische sfeer zit ook in de beelden waarbij deze ridder als een soort hemels wordt afgebeeld met zijn vleugels.

Het ruiterstandbeeld gezien vanaf de trap. 

Nog even genieten door plaats te nemen bij het overdekt pad en het plein nog even in mij op te nemen. Een geslaagde dag op een prachtige plek waar ik mij helemaal thuis voelde.

Ben je ook wel eens bij kasteel Pierrefonds geweest of een andere filmlocatie?

Fotografie: Lynn Kentin, David van Rijn en Johan Kentin

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *