Branding,  Case

Case: Nieuwe visuele identiteit voor Greta Muis

Kunstenares Greta Muis werkte voorheen als ZZP grafisch vormgever en beheerde daarnaast haar eigen online portfolio. Sinds enkele jaren studeert zij aan de Kunstacademie in Breda en hebben de vakgebieden film en fotografie nu ook een plek gevonden op haar website. Hierdoor vond zij haar oude huisstijl minder aansluiten bij haar hedendaagse opdrachten. Greta heeft mij uiteindelijk benaderd voor strategisch advies om een andere visuele identiteit te ontwikkelen.

Het vraagstuk: een nieuwe visuele identiteit ontwikkelen op basis van de drie vakgebieden; fotografie, film en grafisch vormgever.

Stap 1

Als eerste heb ik Greta huiswerk meegegeven om haar te laten nadenken over de basis van haar bedrijf. Waar staat zij en het bedrijf voor? Wat heeft ze aan te bieden?

Waar staat zij en het bedrijf voor?
Dit is altijd een belangrijke vraag omdat het antwoord een verschil kan maken om haar te onderscheiden van de concurrentie. Tijdens onze eerste meeting gaf ze aan dat uiteindelijk een key factor is, dat zij altijd het focuselement toepast in haar werk. Bijvoorbeeld bij haar fotografie werk waar ze één bepaald aspect extreem uitlicht of bij beeld materiaal in een video. Met het woord ‘focus’ zijn we aan de slag gegaan. Het fijne aan dit woord was dat je dit goed kon koppelen aan haar vakgebieden.

Stap 2

Voor het visuele aspect werk ik altijd met saillantie. Welke associaties zou de klant of doelgroep met het merk kunnen hebben en hoe kunnen wij dit visueel uitbeelden? Greta en ik zijn direct gaan schetsen en in combinatie met het woord focus en de drie vakgebieden stelde ik voor dat een sluiterlens een goed begin zou zijn. Het focus element kan gekoppeld worden aan alle drie de vakgebieden door vaak de direct of indirecte associatie van een camera. Ook moest elk vakgebied afzonderlijk herkenbaar zijn. Dit wilde ik afbakenen door kleurgebruik. Elke kleur moest opnieuw linken aan het vakgebied waarbij grafische vormgeving paars kreeg (creativiteit), film kreeg rood (video en emotie) en fotografie blauw (betrouwbaarheid van feitelijke weergave). 

Stap 3

Na een definitieve eindschets is Greta direct aan het werk gegaan en kwam bovenstaand logo na wat detailwerk eruit. Ik adviseerde Greta om het kleurgebruik meer een pasteltint te geven omdat zij de wensen van de opdrachtgever altijd voorop stelt en hierdoor de kleuren het zachte karakter van haar als persoon en aanpak toont. De sluiterlens werkt goed met alle vakgebieden samen en kadert goed de focus af. 

Stap 4

Het logo in contra met de focus als kernaspect. De pastelkleuren vermengd met elkaar door de vaak grote overlapping van vakgebieden bij enkele opdrachten.

Stap 5

De huisstijl toegepast op haar portfolio. De vakgebieden in toegewezen gekleurde letters die elkaar bij enkele seconden in een typende beweging afwisselen. De pastelkleuren op de achtergrond die tevens bij enkele seconden van helder naar wazig gaan om iedere keer weer gefocust te blijven.

*EDIT 06-04-2020: Greta haar portfolio is niet meer online te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *